CPC ili CPM? Koji oblik plaćenog oglasa izabrati za Facebook kampanju?

Naslovnica / CPC ili CPM? Koji oblik plaćenog oglasa izabrati za Facebook kampanju?

9 komentara na “CPC ili CPM? Koji oblik plaćenog oglasa izabrati za Facebook kampanju?”

 1. Marija napisao:

  Molim Vas samo za pojasnjenje ovog dela-Testirali smo CPM gdje smo pri njihovom kreiranju obratili pozornost da bude optimiziran za privlačenje što više “lajkova” na stranicu. Kako ste to izveli, gde se podesava ta opcija? Hvala unapred!

 2. Ivana Bajto napisao:

  Pri kreiranju oglasa za određenu kampanju u Ads Manager-u, na samom kraju naići ćeš na opciju “Switch to Advanced Pricing (includes CPC)”. Ona nudi nekoliko opcija od kojih i “Your bid will be optimized to get more likes on your Page”. Odabirući ovu opciju, optimizirat ćeš taj CPM oglas za privlačenje “lajkova”. :)

 3. ines napisao:

  da, ali kako ces znati koliko te kosta bid ako uzmes opciju “your bid will be optimized to get more likes on your page”?

  svugdje sam citala da je to najlosija opcija

 4. Ivana Bajto napisao:

  Ines, u nekim kampanjama su se bolje pokazali CPM oglasi, a u nekim CPC. To ovisi o mnogo parametara, o ciljanoj zemlji, dobnoj skupini, interesima itd. Mi najčešće krenemo od CPC oglasa i ako nam ne pokažu dobre rezultate kreiramo CPM oglase. Naravno, na njihovu cijenu ne možemo utjecati, ali upravo zbog toga ih je potrebno kontinuirano nadgledati. Ponekad će nam Facebook sa CPM oglasima dati odlične rezultate, a ponekad ne. Potrebno se “poigrati” kako bi se došlo do dobrog oglasa, iziskuje uloženog vremena, ali na kraju se isplati. :)

 5. […] Kako smo već pisali, Facebook oglase plaćate po kliku ili po impresijama. Mi ćemo se u ovom članku fokusirati na plaćanje po kliku, iako smo već pisali o tome kako treba probati razne oblike plaćanja kako bi se dobili optimalni rezultati. […]

 6. Antonio napisao:

  Da li ima smisla uopce raditi CPC, zbog toga što su oni “više” namijenjeni za prikupljanje više “lajkova” na stranici a nakon što se prikupi određena publika potrebno je opet platiti facebook-u da post-ove i sl prikaže toj publici (za koju je već platio a prikupljanje samih lajkova ne garantira i prikaz postova tim ljudima ). Možda je logičnije raditi samo CPM gdje će što više ljudi saznati za brand tvrtke a paralelno s time dobiti određeni broj lajkova. Na taj način bi se preskočio jedan korak više ( a i ušteda u budgetu ) – možda sam u krivu ???

  Evo ako Vas zanima:
  http://www.youtube.com/watch?v=oVfHeWTKjag

  • Ivana Bajto napisao:

   Bok Antonio,

   Ovdje smo imali slučaj gdje smo prikupljali nove korisnike na stranicu i CPC oglas nam nije privlačio ciljane fanove. Odabirom opcije CPM Facebook je bolje pozicionirao oglas i ostvarili smo veći rast broja korisnika. U jednom i u drugom oglasu smo imali isti cilj, prikupljanje novih fanova na stranici gdje se CPC oglas naplaćivao po kliku a CPM po tisuću prikazivanja. Ovisno o cilju potrebno je ulagati u nove fanove i testirati koji oglasi će vam dati najbolje rezultate. Nekad će to biti CPC, a nekada CPM.

 7. Antonio napisao:

  Da, ali dešava se situacija da se odabirom CPC opcije prikupi određeni broj fanova – recimo da je trenutni broj fanova 1 000 a nakon kratkotrajne kampanje prikupimo sveukupno 3.500 fanova. To praktički predstavlja samo broj – ništa drugo jer sad kad smo prikupili te fanove facebook od nas traži da napravimo opet kampanju s kojom ćemo prikazat nekakve post-ove tim fanovima.To je besmisleno, logičnije je odmah odabrati CPM opciju s kojom imamo više šanse za povećat “engagement” i broj fanova istodobno a da ne radimo “duple” kampanje. Razumijem vas da je nekad potrebno testirati pojedinu metodu ali facebook kampanje postaju besmislene – teško je dobiti pravog fana (90% su to lažni profili) što dovodi do pitanja da li imas smisla ulagat u nešto di raste samo broj a ne i “engagement”.
  Lp

 8. […] rezultata koje ostvaruju CPC u odnosu na CPM Facebook oglase ili oni koji se pokazuju u News feedu u odnosu na oglase koji se prikazuju na Side baru ili […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)